ATT ANLITA EN ARKITEKT
Vad gör en arkitekt egentligen och vad kan du förvänta dig när du anlitar en arkitekt? I denna artikel svarar vi på de vanligaste frågorna. Vi förklarar vikten av kreativt arbete, hur processen brukar se ut och helt enkelt vad du kan få hjälp med av en arkitekt.
Det är alltid bra att veta vad du kan förvänta dig när du anlitar en arkitekt. Oavsett om du redan har tankar på vilka behov du och din familj eller partner har, om du vet exakt hur ditt drömhem ser ut eller vill ge arkitekten fria tyglar.
DIN ARKITEKT
Rätt kompetens för ditt projekt! Det är viktigt att du känner dig trygg med din arkitekt. Det kommer bli ett samarbete som sträcker sig över en längre tid och en spännande resa. Därför är det viktigt, för både dig och arkitekten att samarbetet känns bra från start.
Vi på Vika arkitekter erbjuder ett kostnadsfritt första möte, där vi tillsammans går igenom ert projekt, bollar olika idéer och diskuterar hur vi kan hjälpa er. Om allt känns bra kan vi ta projektet till nästa steg och påbörja ett samarbete ihop.
DEN KREATIVA PROCESSEN
Den kreativa processen är kanske det viktigaste i ett husbygges första skede. I den kreativa processen bearbetas, prövas och omprövas olika idéer. Alla möjligheter och kvaliteter gås igenom för att ett projekt ska uppnå sin fulla potential, man vill inte gå miste om de möjligheter som projektet har att erbjuda!
Hur långt kan man dra ett koncept? Vad klarar ett visst material? Hur ska ljuset komma in? Den kreativa processen är viktig och ett måste för ett lyckat projekt. Detta sker ofta parallellt genom hela projektet, men framförallt i skissprocessen.
De idéer som uppkommer måste rymmas inom ramarna för de krav som ställs på ett projekt. Tillräckliga mått ska överensstämma både med lagar och regler, samt med dina egna önskade flöden. För en erfaren arkitekt är detta aspekter som går hand i hand. Att skissa och vara kreativ inom ramarna för vad kommunen anser tillåtet är en del som tillhör professionen.
DEN ESTETISKA UTFORMNINGEN
Vad gäller planlösningar finns det många regler och krav från Boverket som projektet måste anpassas efter. Oavsett om det är en nybyggnad eller ombyggnad ställs det krav på dess funktion. Den estetiska utformningen, däremot, handlar mer om tycke och smak.
Arkitekter har mer eller mindre frihet i den estetiska utformningen beroende på beställarens behov och krav. Vissa beställare ger arkitekten fria tyglar baserat bildreferenser eller liknande, men ännu vanligare är det att beställaren kommer med egna önskemål gällande sin byggnads utseende. Det kan handla om ett visst fasadmaterial eller en stil man vill åt. Läs mer om de olika arkitekturstilarna här.
I vissa fall ställs det krav på den estetiska utformningen i kommunens detaljplan. Detta gäller ofta i äldre eller kulturskyddade områden där nya tillägg behöver anpassas till befintlig bebyggelse. Din arkitekt hjälper dig att läsa och tolka detaljplanen så allt går rätt till. Däremot kan det ibland vara en gråzon vad som är ”rätt och fel” vad gäller estetik och de krav som ställs i detaljplanen. Kommunen har alltid sista ordet, men det går ofta att diskutera fram en lösning tillsammans med kommunens handläggare för att bygglovet ska gå igenom.
PROCESSEN TILLSAMMANS MED ARKITEKTEN
Från idé till färdig byggnad, vad gör arkitekten i de olika faserna? Ja, det beror lite på. Det är du som beställare som tar beslut om arkitektens delaktighet. Är det endast uppritning av ett skissarbete till fackmannamässiga handlingar? Eller är det delaktighet från första pennstreck till dess att bygget står klart? Ibland behöver man bara hjälp med idéskisser i ett tidigt skede för att sedan ta projektet vidare själv.
Hur som helst kan det vara bra att veta hur processen kan se ut, från att du kontaktar en arkitekt till att din byggnad står färdig.
ETT FÖRSTA MÖTE
Första mötet sker ofta på arkitektens kontor, på plats på din tomt eller befintliga byggnad eller i ett videomöte. Här går ni igenom vad du som beställare vill ha hjälp med, samt vad arkitekten kan bistå med. Ofta görs också de första grovskisserna för ert projekt.
Det första mötet kan ibland kännas överväldigande. Vad är det jag vill egentligen? Jag gillar ju många stilar! Vilken riktning ska vi gå? Vad får vi lov att göra på tomten? Ska vi anpassa stilen till den befintliga byggnaden eller arbeta med kontrast? Finns det knep i regelverket arkitekten kan bistå med? Som beställare kan det första mötet kan kännas spretigt, men arkitekten är van vid detta. Det är sedan dennes uppgift att ta projektet vidare, utifrån de behov och önskemål som finns.
Efter det första mötet kommer ni överens om ni vill arbeta ihop. Arkitekten har en tydlig bild av vad som ska göras och kan då ta fram offerter och avtal.
PLATSBESÖK OCH UPPMÄTNING
Om det första mötet inte varit på tomten eller i befintligt hus vill man som arkitekt komma ut på plats så tidigt som möjligt! Detta ger en helhetsbild av vilka förutsättningar som finns. Solstudier kan göras, fotografier tas, potentiella inramningar av utsikt dokumenteras och uppmätning av befintlig bebyggelse genomförs. Detta är första, men inte sista gången, vi vill komma ut på plats!
SKISSPROCESSEN
I denna fas börjar den kreativa processen och allt är möjligt! Skissprocessen kan se väldigt olika ut beroende på ditt projekt och den specifika arkitektens arbetssätt. I dagens teknikvärld är det enkelt att snabbt skissa fram volymer i datorn, men att arbeta med papper och penna är nog lika vanligt. Skissen är första steget för arkitekten att tolka önskemål, förbättra idéer och komma med nya infallsvinklar. Helt enkelt få projektet att kännas självklart och enhetligt för att förenkla beslut för beställaren.
Under skissprocessen kan det vara en fördel att tidigt arbeta med materialprover. Vad känns bra? Vad tycker vi är fint? Vilken känsla är vi ute efter?
Skisser och materialprover ihop blir ofta en kombination som gör att projektet känns mer enhetligt och greppbart, och det blir tydligt vilken riktning projektet är på väg.
Denna process är kanske den svåraste att förstå som förstagångsbyggare, men allteftersom växer projektet fram till tydliga ritningar. Idéer ska tolkas, alla familjemedlemmar ska säga sitt och bli nöjda, och arkitekten ska förmedla en gemensam vision. Detta kan ta flera vändor innan allt sitter, men ju mer som bestämts i denna fas, desto bättre.
BYGGLOVET
När skisserna börjat sitta och en gemensam vision tagits fram är det dags för arkitekten att producera ordentliga bygglovshandlingar. Ju tydligare vision och skissarbete, desto snabbare går denna process. Men även om det börjar se färdigt ut finns det all möjlighet att fortfarande justera och ändra saker innan bygglovet lämnas in. Väl inlämnat styr bygglovet hur byggnaden bör se ut i stort vid färdigställandet.
Större ändringar kan leda till att ni måste ansöka om bygglov på nytt, men mindre omarbetningar och allt detaljarbete är fortfarande fullt genomförbara! Värt att komma ihåg är att ändringar i senare skeden ofta kostar mer än i tidiga skeden.
Arkitekten står ofta för kommunikationen med kommunen, om inte beställaren föredrar att göra det själv.
BYGGHANDLING
Efter bygglovet är godkänt är det dags att se över vilka man ska anlita för att verkställa projektet, om det inte redan är gjort. Ofta har beställaren redan en byggare den vill arbeta med. Annars är det vanligt att arkitekten kan rekommendera en bra hantverkare.
Någonting som ofta underlättar beslut om hantverkare och byggentreprenader är att ha ett förfrågningsunderlag eller bygghandling. Dessa är dokument innehållande ritningar och beskrivningar som tas fram av arkitekten. Handlingarna skickas till olika entreprenörer för kalkyl och sammanställning av offert. Ju mer detaljerat förfrågningsunderlag, desto säkrare kalkyler kan entreprenörerna göra. Läs mer om vad en bygghandling och förfrågningsunderlag är och vilka fördelar du får och vilka misstag du kan undvika genom att ha en sådan handling här.
STARTBESKED
Inför startbeskedet behöver fler handlingar tas fram från olika konsulter och en kontrollansvarig (KA) ska utses. Vilka handlingar som gäller för startbesked går att hitta information om hos kommunen eller på Boverket. Arkitekten kan många gånger förmedla kontakter i detta skede.
BYGGSTART
När bygget får klartecken (fyra veckor efter det publicerats i Post- och Inrikestidningar) får första spadtaget tas. Då vill vi vara med! På Vika arkitekter strävar vi alltid efter att vara med hela vägen in i mål för att resultatet ska bli precis som ni önskat er. Genom att ha arkitekten närvarande på byggmöten kan ni också i många fall undvika klassiska misstag och att bränder som måste släckas illa kvickt uppstår.
GENVÄGAR
Att ta genvägar är ett stort nej, nej. Att från början använda smarta lösningar och rätt materialval på rätt ställe är det bästa sättet att hålla nere kostnaderna. Här kan gediget samarbete med en arkitekt göra en glädjekalkyl glad på riktigt! Genvägar planerar man alltså för i förväg. Det kan vara allt från att använda ett annat sorts träslag i de platsbyggda möblerna till att använda lättbetongblock och putsa över för att ge en exklusiv känsla. Du kommer förmodligen ångra dig om du tar enkla genvägar. Låt istället ditt projekt ta tid och stressa inte med att få klart allt så snabbt som möjligt.
Om budgeten inte räcker till är det istället en fördel att dela in projektet i etapper och förbereda för dessa redan i skissprocessen. På så sätt kan du få till betydligt mer inom din befintliga budget.
ARKITEKTEN SOM SPINDELN I NÄTET
Arkitekten hjälper dig att hitta kontakter. Det är inte ovanligt att denne redan samarbetar med konstruktörer, tillgänglighetskonsulter, brandingenjörer och byggfirmor som man kan rekommendera vidare till beställare. En arkitekt vill att det blir byggt precis som man ritat. Därför är det viktigt med många bra konsulter som man litar på.
Tips! Att anlita en totalentreprenad för bygget är oftast en bra idé. Då kan ni vara säkra på att det finns ett huvudansvar för projektet, som ser till att allt flyter på och tar ansvar om någonting går fel.
VAD KOSTAR DET ATT ANLITA EN ARKITEKT?
Kostnadsfrågan är inte sällan den första frågan vi som arkitekter får. Det tråkiga svaret är, att det beror på projektets omfattning, komplexitet och behov. Är det en om- eller tillbyggnad, interiör, nybyggnad, trädgårdsplanering eller fasadändring? Ja, vi som arkitekter kan göra det mesta, och för att generalisera baserar man det antingen på hur många timmar det faktiskt tar att planera och rita, eller på hur många timmar man uppskattar att det kommer ta att planera och rita. Det finns alltså två modeller som är vanliga inom branschen. Rörligt, eller fast pris.
Det kan kännas dyrt att anlita någon innan bygget är igång. Kom ihåg att arkitektkostnaden är det första du betalar. Att betala en byggare eller material känns inte lika farligt eftersom fysiska och praktiska förändringar sker med en gång. Men utan ritning, inget hus. Man brukar säga att en tumregel för arkitektkostnaden är att det kostar mellan 8-15% av den totala projektkostnaden. Det viktigaste för att projektet ska flyta på är att du och arkitekten samspelar och har en god dialog. Det kan spara många timmar med en bra arkitekt, så stirra dig inte blind på timkostnaden utan se det snarare som en del av den totala byggkostnaden.
ARKITEKTEN SOM PROFFS
Tänk på att arkitekten har många idéer i bagaget. Som arkitekt möter man ofta kunder som bygger sitt första projekt, sitt drömhus som den ska bo under lång tid. För denne är varje beslut nytt, från vilken typ av grund som är mest lämplig till vilket glanstal man ska ha på väggen i hallen. För en arkitekt är detta vardagsmat och i många fall kan den det utantill. Se arkitekten som ett bollplank och din vägvisare genom hela projektet. Det är kul att bygga hus!