ARKITEKTENS GUIDE TILL DRÖMKÖKET
Det finns få rum där funktionen är lika väsentlig som i ett kök. Det ska vara rätt avstånd mellan diskho och spis, avståndet mellan kyl/frys och skafferi ska minimeras och bänkytor ska maximeras. Detta och en massa mer, samtidigt som det ska vara en vacker plats att umgås på!
För att få alla detaljer att stämma krävs det att vi zoomar ut lite. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på innan du går in på detaljplanering av ditt kök.
Vilken kökslayout passar just ditt hem och dina behov? Vi börjar med de breda penseldragen. Sedan när helheten sitter har du skapat de bästa förutsättningarna för dig själv och ditt kök när du går vidare till en köksplanerare eller kökssnickare.
VARFÖR SER KÖKEN UT SOM DE GÖR?
Vi börjar med att blicka tillbaka. Köket har genomgått en otrolig utveckling det senaste århundradet!
Det har inte alltid varit prioriterat med ett funktionellt kök utan det var först under 1940-talet som den första köksstandarden kom. Under denna tid undersöktes och dokumenterades för första gången någonsin hur köken användes. Forskarna arbetade för att ta fram den ultimata placeringen av kökets beståndsdelar, som delades upp i olika ”stationer”. Det var ett genomslag i svensk köksutveckling som blev känt världen över. Än idag utgår vi från denna standard när vi ritar kök.
Köket har gått från att vara en gömd plats i hemmet, avsedd för husmödrar och tjänstefolk, till att ha blivit ett slags dagens finrum som vi mer än gärna visar upp och umgås i. Hit centreras middagar, läxläsning och familjeråd. Det har faktiskt blivit så viktigt att när vi idag planerar våra hem utgår våra planer ofta utifrån just köket.
Vi brukar prata om hemmets flöde, i vilket köket spelar en viktig roll. Vill du att det ska vara bostadens knutpunkt, eller ska köket vara ett ställe där du i lugn och ro kan laga mat, utan tjo och tjim?
ÖPPET ELLER SLUTET KÖK?
I den öppna planlösningen flyter vardagsrum och kök ihop. Jämför det med den slutna planlösningen där kök och vardagsrum separeras av en vägg eller ligger i helt olika delar av byggnaden. Båda har sina för-och nackdelar, så vilken du bör välja är helt enkelt en fråga om smak.
Det har i många år varit en trend att maximera den öppna planlösningen, men den senaste tiden ser vi även en återgång mot den slutna, eller delvis slutna, varianten. Det verkar som att vi återigen börjat värdesätta möjligheten att stänga om oss när vi lagar mat. Inte minst för att kunna gömma disken i ett annat rum när vi har gäster över.
Kanske är återgången mot ett separat kök ett resultat av att vi numera spenderar mer tid hemma?
Sedan Corona-pandemin är våra hem inte längre enbart den plats där vi bor och vilar. För många av oss är det numera också vår arbetsplats ett par dagar i veckan. Med flera användningsområden ställs fler krav på våra hem. Det kan därför vara bra att tänka flexibelt när vi planerar våra kök. I ena stunden kan det passa bra med öppen planlösning. I nästa stund är det en fördel att kunna stänga om sig.
På Vika förespråkar vi ofta en hybrid mellan den öppna och slutna planlösningen där det går att anpassa efter livets, eller dagens, olika skeden. Skjutdörrar där det går att variera mellan öppet och slutet är en bra lösning för att möjliggöra anpassning till olika situationer. Dessutom kan det hjälpa oss att undvika den renoveringsfeber kring kök som vi kommer till senare i denna artikel.
VILKEN KÖKSLAYOUT SKA JAG VÄLJA?
Vart i hemmet och hur köket bör placeras är beroende av många praktiska och personliga faktorer. Det kan vara önskemål som att det ska gå att se ytterdörren från köket så man ser vem som kommer och går, eller faktum som att dörren in till toaletten inte bör öppnas in i köket.
Vi vill återigen understryka vikten av att planera för hur man vill använda köket tidigt i processen. Det är på det viset du uppnår den optimala utformningen för just dig, oavsett om du bygger nytt hus eller renoverar.
Kökets layout styrs, vid renovering, ofta av intilliggande rum och hur de är placerade. Vart är dörrarna? Hur många väggar angränsar till köket? Vid nybyggnad kan det såklart vara tvärtom, alltså att köket får bestämma måtten mellan väggarna.
Nedan följer vanliga kökslayouter och dess för- och nackdelar. Med rätt layout kan antalet ”störningsmoment” minimeras och flödet optimeras. Det är alltid vårt mål när vi planerar layouten för ett kök.
VINKELKÖKET / L-KÖK
Vinkelköket, eller L-köket, är kanske den vanligaste varianten på kök och passar bra i hem med många i hushållet. Detta då det bjuder in till möblering med stora köksbord, runda som rektangulära. Även köksön kan få en naturlig plats.
Vinkelköket kan placeras både mot slutna och delvis slutna väggar och ger en naturlig inramning av köket. Det som ofta ställer till det när man går in på detaljlösningar av köket hos en köksleverantör är hur hörnet på köket ska lösas. Det är svårt att undvika att någon form av ”dö-yta” bildas och kan vara värt att ta in i beaktning vid planeringen om du har lite plats och behov av maximerad förvaring, men i ett stort kök spelar detta mindre roll.
PARALLELLKÖK
Parallellköket passar bra om bredden på köket är knapp och det finns två motstående väggar att placera köket emot. Parallellköket passar även bra om man är ute efter en delvis öppen/sluten planlösning och den ena sidan av köket står i fritt i rummet.
Ett parallellkök som inte utgör ett så kallat genomgångsrum kan ha många kvaliteter. Om det dessutom är öppet eller delvis öppet längs den ena kökslängan blir det inbjudande och socialt och får liknande egenskaper som en köksö.
Det som kan upplevas problematiskt med parallellköket är att de ofta placeras som både kök och passage där köket blir ett genomgångsrum från ett rum till ett annat. Parallellköket kallas därför ofta för korridorkök av just denna anledning. Korridorskänslan kan upplevas som opraktisk, särskilt om man är många i hushållet. Då dras lådor ut och diskmaskinen töms samtidigt som folk går förbi bakom ryggen. Parallellköket kan däremot fungera väl i bostäder för 1-2 personer.
RAKT KÖK/ I-KÖK
I-kök är vanligt i äldre villor eller lägenheter där köket ligger i ett separat rum. När platsen är knapp i en lägenhet med 1 rum och kök är det vanligt med ett I-kök längs den ena väggen med plats för ett mindre matbord för 2 personer i köket på motsatt sida.
Ett I-kök, eller ett så kallat rakt kök, är ett bra alternativ om det bara finns en vägg att placera köket emot. I en öppen planlösning, med vardagsrum och kök i ett, kan I-köket dock ge upphov till avsaknad av tydlig gränsdragning. Vart slutar köket och vart börjar vardagsrummet? Har vi ens ett vardagsrum? Ofta får den lösa möbleringen stå för gränsdragningen istället i dessa fall.
En förlängd variant på I-köket är vanligt i de mer moderna hemmen. Det kan vara kök som upptar en hel fasad eller lägenhetsvägg och som på motsatt sida mynnar ut i en stor öppen planlösning med matplats och vardagsrum. Ofta ser sekvensen liknande ut med kökslänga – köksö – matplats – soffgrupp.
Det finns risk att I-köket upplevs som opraktiskt, då det blir långt mellan kyl/frys och arbetsytor när allt sker i sidled. Vid middagar och bjudningar hamnar matansvarig med ryggen emot resterande och det som till synes verkar som en öppen och social yta uppfyller kanske inte riktigt de funktioner man är ute efter. Därför är det vanligt att I-köken kompletteras med en köksö. Köksön bildar en naturlig plats för umgänge och bidrar till den sociala känslan många är ute efter.
U-KÖKET
U-köket är kanske inte den vanligaste varianten på kök idag, men det är ack så trevligt! Det här är köket för dig som spenderar mycket tid i köket och vill ha generöst med arbetsyta och mycket förvaring.
I det traditionella u-köket placeras ett stort bord i mitten. Här hålls middagar med plats för många. Varianten är vanlig i gårdar på landet. Ofta kompletteras u-köket med en separat matsal eller ett traditionellt finrum där bjudningar hålls.
En modernare variant är att placera köket i en ”ficka” i den öppna planlösningen där en köksö placeras i mitten istället för middagsbordet och blir en övergång mot vardagsrummet i en öppen planlösning.
KÖKSÖN
(I princip) alla kunder vi möter säger att de vill ha en köksö. Drömmen om en köksö som går att hänga runt, äta frukost kring, läsa läxor vid medan maten lagas eller bara ta ett glas vin vid medan maten puttrar på spisen är en vision många ser framför sig. Köksön förknippas ofta med socialt umgänge.
Tänk på att köksön kräver sin plats för att den ska få ut sin fulla potential. Du ska kunna röra dig enkelt runt köksön. Därför behöver det vara tillräcklig plats från eventuell sittplats till vägg. Du vill kunna passera bakom den som sitter ner utan problem. En köksö tar ofta mer plats än man kanske tänker och passar därför oftast bäst i stora, rymliga kök eller i en öppen planlösning.
Ska köksön innehålla spis, krävs även diskho i ön. Diskhon behöver inte vara stor, utan behöver endast gå att hälla av exempelvis pastavattnet utan att vända sig om och riskera att stöta ihop med någon. På så vis undviker du att hälla kokande vatten över dig själv eller någon annan.
Tänk på att om spisen ska installeras i köksön krävs en fläkt. En takhängd fläkt kan vara en härlig center piece i köket, men den kan även upplevas som ett störningsmoment, mitt i synfältet när du försöker prata med den som står och lagar mat.
Idag finns många varianter av fläktar som knappt syns, infällda i antingen bänkskiva eller i taket. Dessa kan kosta lite mer, och får därför vägas för och emot en traditionell fläkt. Kanske är det värt ändå att ha spisen mot väggen? En installationsfri köksö går faktiskt att placera på hjul och kan rullas runt om du har bjudning och vill ställa buffén på annat ställe.
UTEKÖKET
Uteköket finns i många varianter, från enklast möjliga till näst intill fullt utrustade kök. Vårt tips är att lägga uteköket i anslutning till inomhusköket om möjligheten finns. Uteköket ersätter såklart inte det invändiga köket, utan bör snarare ses som ett komplement. För att göra det så praktiskt som möjligt, och undvika störningsmoment, bör avståndet mellan innekök och utekök minimeras när man planerar köket. Det ger enklare tillgång till delade funktioner såsom kyl, frys och diskmaskin.
Att integrera grill och vattenåtkomst i uteköket på ett snyggt sätt gör köket användbart och praktiskt. Det kan vara så enkelt som att koppla på vattenslangen för att kunna skölja grönsakerna. Och glöm inte bort avlastningsytan vid sidan av grillen! Den kan ofta fungera bra som serveringsyta.
Tänk på att inte placera grillen för nära fasad eller på den stormigaste platsen av tomten där röken lätt kommer in inomhus. Vid planering av uteköket bör du även undersöka möjligheten till att stå helt eller delvis under tak. De där plötsliga regnskurarna har ju en förmåga att ställa till det.
PENTRY ELLER TRINETT
Den allra minsta versionen av ett kök hittas oftast i studentlägenheter eller så kallade ”tiny houses” där ytan är begränsad men behovet av kök fortfarande finns.
Pentryt innehåller endast det väsentliga i ett kök, ofta i halvskala. Två kokplattor istället för fyra, en halv diskho och minimal bänkyta. Pentryt är kanske inte att rekommendera för storkokaren, men fyller sin funktion mer än väl i de små utrymmena eller där man vistas tillfälligt, exempelvis i en övernattningsstuga.
SKAFFERIET
Från matkällare till skafferi till walk-in-skafferi! Ja, skafferiet är här för att stanna, om än i en ny tappning.
Skafferiets uppsving har trendat i samband med att självförsörjning och egen odling har ökat i de svenska hushållen. Vi vill förvara maten, gärna synligt, och pickla, konservera, fermentera… ja helt enkelt få maten att hålla länge. Vi vill minska matsvinnet och låta maten bli en del av inredningen.
Walk-in-skafferiet är ett trevligt sätt att förvara maten på. Där kan råvaror helt, eller delvis, visas upp för att inspirera till matlagning och ge en bra överblick över vad som finns hemma. För den ordningssamma kan glasade dörrar eller fönster in i skafferiet bidra med en fantastisk, rustik känsla.
Skafferiet ska vara svalare än resterande delar av bostaden. Detta går att lösa på flera sätt. Att använda naturlig ventilation är traditionellt ett effektivt sätt att hålla temperaturen nere och undvika ytterligare kylsystem. I äldre lägenhetshus kan man se lösningar på skafferi med självdrag från trapphusen. Genom att placera skafferiet i anslutning till trapphuset, där det ofta är svalare året om, hålls temperaturen i skafferiet lägre än i resterande delar av bostaden. Jordkällaren är även den ett koncept att inspireras ifrån. Genom att placera maten under mark hålls temperaturen nere. Det är inte ovanligt att jordkällare svämmar över vid kraftiga regnskurar om de inte är tillräckligt bra dränerande. Så, tänk på dräneringen!
INBYGGDA SITTYTOR I KÖKET
Att integrera inbyggda sittytor i köket ger det där lilla extra utrymmet som man kanske inte visste att man saknade. Inget bord, inga stolar. Bara en enkel yta där barnen kan läsa läxor eller där kompisen kan hänga med ett glas vin medan maten lagas. Låt köksbänken övergå i en sittyta med förvaring under bänken. Gärna i höjd med bröstningen på ett fönster.
DAGSLJUS OCH UTBLICKAR
En vanlig kommentar vi får när vi planerar kök är ”åh jag vill kunna stå vid diskhon och blicka ut!”. Det är kommentarer som dessa som i ett tidigt skede blir avgörande för placeringen av hela köket. Ett trevligt kök bjuder ofta in till utblickar i flera riktningar. Exempelvis genom att placeras i hörnet av byggnaden.
Kökets layout planeras efter de behov och önskemål som finns att blicka ut mot, samtidigt som de ska möta de krav som finns på mängden dagsljus. I nyproduktion är det krav på att köket ska ha både utblick och tillräckligt med dagsljus, men i exempelvis äldre sommarhus kommer vi ofta över planlösningar där köket är placerat mitt i byggnaden, inne i den mörkaste kärnan. Att då få in ett takfönster ovan köket ger mängder med ljus och är ett bra alternativ om möjligheten till ett vertikalt placerat fönster inte är möjligt.
Arkitektens tips: Undvik de liggande fönstren mellan köksbänk och överskåp. Det vågar vi påstå är en dålig kompromiss. Du kan varken se ut och de som ser in från gatan ser i princip bara magen på dig om du står och lagar mat. Det kan upplevas obekvämt och otryggt när man blir sedd men inte ser ut själv. Plocka i så fall hellre bort ett överskåp och sätt in ett stående fönster istället, så du inte går miste om utblicken. Det blir dessutom betydligt snyggare exteriört..!
KÖKETS MÅTT
För att ett kök ska vara användbart finns det standarder som ska följas. Vissa mått måste förhållas till, exempelvis måttet från bänkyta till vägg, bänkyta till bänkyta, bänkyta till matplats. Detta har arkitekten koll på, men det kan vara bra att ha ett hum om dem. Andra mått är mer som riktlinjer för att bekvämligheten ska optimeras.
Arkitektens tips: Standardmåttet på bänkytan i ett kök är 600 mm djup. Det måttet är fullt tillräckligt för det vardagliga behovet men kan med fördel ökas för att främja bekvämligheten i köket och ge känslan av det där lilla extra. Om möjligheten finns rekommenderar vi ofta att gå upp till 800 mm, men kom ihåg att göra detta redan i de tidiga arkitektritningarna om platsen är knapp.
RENOVERINGSFEBERN AV KÖK
Innan vi rundar av den här artikeln vill vi beröra ett sista ämne. Det råder renoveringsfeber kring kök, där nya kök rivs ut innan bäst-före-datumet gått ut. Hur undviker vi att detta händer och finns det smarta lösningar att ta till? Här listar vi våra tips för att låta köket stå länge:
- Tänk till när det gäller layouten av köket i tidigt skede. Vad är bäst för just ditt hus eller lägenhet? Fokusera inte bara på innehållet av köket utan zooma ut och se köket i sin helhet i bostaden.
- Välj material med omsorg. Vissa material passar bättre i kök än andra. Tänk på golv, väggar och tak etc, ytorna i köket städas oftare än andra.
- Anpassa köket efter stilen på huset eller lägenhetshuset och när det är byggt. Är huset byggt på 20-talet, då passar det utmärkt med ett shakerkök.
- Ett praktiskt och välplanerat kök står längre. Ta in professionell hjälp om du är osäker, dels i ett tidigt stadie när det gäller placering och layout av kök, och sedan i nästa stadie av en köksexpert.
- Om du ändå vill byta kök? – sälj ditt gamla istället för att riva, det finns en attraktiv köp- och säljmarknad för begagnade kök! Spara stommen och byt/måla ytskikten. Bänkskiva, skåpsluckor, knoppar och kakel gör stor skillnad på ett befintligt kök.
- Ska du sälja din bostad och vill göra en köksrenovering för att öka värdet? Skippa detta. Enligt många mäklare gör just sådana ”quick-fix” mindre effekt på slutpriset och kommer säkerligen ändå resultera i att köket renoveras ännu en gång. Låt istället nästa ägare sätta sin prägel på köket. Hållbart byggande kräver att vi tänker långsiktigt.